"du er ikke et offer"

Det innlegget her kan bli ganske heavy for noen å lese, så jeg anbefaler de som har en ømfintlig sjel til å bare krysse bort den siden her med en gang.


Noen av dere har kanskje lest innlegget lenger ned - "honesty is the best policy" - hvor jeg skrev om et forhold jeg var i for noen år tilbake. Der skrev jeg også at jeg ikke husket spesifikke detaljer eller hendelser fra den tiden, noe som forsåvidt er sant, men i det siste har jeg begynt å få flashbacks. Hjernen tar tydeligvis til seg inntrykk fra omgivelsene selv om du har black out, eller drømmer deg bort til et bedre sted der og da. Etter å ha skrevet det nevnte innlegget, så kan det nok ha utløst en del fra minnebarken. Ting jeg trodde jeg hadde fortrengt, eller ting jeg bare ikke visste om. Hendelser og følelser som gir meg angstanfall omtrent daglig. 

Følelsen av å være hjelpeløs er den jeg har mest. Følelsen av å ikke komme meg noen vei, av å bli holdt fast, å bli truet til stillhet eller å bli truet med at han tar selvmord om jeg gjør noe feil. Voldtekten skjedde. På et eller annet tidspunkt ga jeg nok opp kampen om å komme meg løs, og heller bare fikk black out og drømte meg bort til et bedre sted. Det er der følelsen av å være hjelpeløs kommer fra. Bildet som medfølger den følelsen? At han står over meg og holder meg fast, og blod. Mye blod. Og det er disse bildene som kommer i hodet mitt hver dag. Følelsen av å være hjelpeløs utløser angstanfallene mine, og når jeg da får angstanfall føler jeg meg enda mer hjelpeløs. 

Frykten for å føle meg hjelpeløs er på kanten til å være hemmende. Den kommer tilbake når jeg minst venter det. Bildene kommer når jeg minst venter det. Men følelsen kommer oftere enn bildene. I det siste har jeg kjent på en følelsen mye, for å kanskje kunne jobbe meg igjennom den på en eller annen måte. Men det er vanskelig å jobbe seg igjennom noe man ikke helt kan forstå hvorfor skjedde. Spørsmålene er mange.

For hvorfor var han sånn? Hvorfor meg? Hvorfor ga jeg opp? Fortjente jeg det? Jeg har ikke peiling. Det eneste jeg vet er at jeg hater flashbacks, og at jeg på en eller annen mirakuløs måte fortsatt lever og står oppreist. 


 

 

Noen sendte meg en privat melding i ettertid hvor han fortalte meg at jeg burde slutte å syte, for jeg var overhodet ingen offer. Jeg fortjente det som skjedde. Vel, fuck you.

18 tegn på at partneren din er psykopat

Denne listen kan også vise vanlige til helt vanlige personlige trekk og egenskaper. Men om partneren din har alle disse tegnene mesteparten av tiden, bør det gå opp et lys for deg nå, og du bør begynne å finne en vei ut av forholdet. 

1) Egoisme
En psykopat er opptatt av å fremme seg selv. Han eller hun skryter over egne erfaringer, men er lite interessert i hva andre har oppnådd. Vedkommende vil også takle kritikk dårlig. I et forhold vil offeret eller den andre partnerens behov ikke bli tatt hensyn til. En psykopat vil alltid prøve å komme først i rekken med sine behov.

2) Ødelegger selvfølelsen din
"Hvordan ser jeg ut?", "Helt grei" kan psykopaten svare. De er mestre på å finne dine svake punkter. Og de liker å rive ned selvfølelsen din for å føle seg mektigere. Psykopaters partnere føler seg mindre og mindre verdt jo lenger de er i forholdet.

3) Manipulativ
Har du opplevd at partneren din får deg til å endre mening eller ståsted? Eller får kjæresten din deg til å tvile på deg selv? Psykopater ser sport i det å manipulere mennesker. Ofrene kan oppleve manipulerende oppførsel som omsorg i mange tilfeller. 

4) Voldsom sex
Akkurat som dyrene føler psykopaten en trang til å dominere og utøve makt. Dette kan også komme til syne i sengen. Tenner vedkommende på voldsom sex og undertrykking i sengen kan dette være et psykopatisk kjennetegn.

5) Eiesyk
Han eller hun vil ha deg for seg selv, og kan gjerne bli sint om du ikke gir den ønskede oppmerksomheten som vedkommende ønsker. Psykopaten kan gjerne begrunne eiesyken med at "jeg elsker deg så høyt og vil ha deg helt for meg selv". Om partneren din er sykelig sjalu og får deg til å få dårlig samvittighet over banale ting som at du har vært på lunsj sammen med en venn bør du se varsellampene lyse. Sjalusi er også normalt, men man skal ikke føle at sjalusien til partneren begrenser deg i hverdagen.

6) Mangel på empati
Ifølge eksperter handler ikke dette om evne, men om vilje. Psykopater har nemlig mye empati, men de handler ikke empatisk. De har svært god innsikt i hvilke knapper de skal trykke på for å styre andre menneskers emosjoner. Psykopater kan spille på empati for å få viljen sin. Vanlige mennesker kan også gjøre dette, men de har noen sperrer som gjør at de vanligvis stopper før de har forårsaket store sår. Psykopaten er villig til å bære kostnaden ved din smerte, og oppfører seg ikke empatisk.

7) Flinke til å argumentere
Psykopater er smarte folk og sår gjerne tvil i offerets virkelighetsoppfatning. "Men kjære, du har en helt skrudd virkelighetsoppfatning: dette er det jo bare du som ser". Ifølge ekspertene skaper dette usikkerhet og tvil hos offeret i forholdet. Hvis psykopaten ønsker å vinne en argumentasjon, går han/hun ikke av veien for å fabrikkere hendelser eller skrive dem helt om slik at de passer formålet.

8) Bare rettigheter - ingen plikter
Urimelig fokus på hva man har rett til, samtidig som de ikke ser at det stilles krav til plikter for å innfri rettighetene. 

9) Ustabil
Psykopaten kan være verdens søteste og snilleste i en dag, for så å være sint, sjalu og voldelig den neste. Etter et utbrudd kan psykopaten også endre tonefall igjen. Ved å gråte og beklage seg. De som kan skifte uberørt mellom å være både "myke" og "sterke" er de farligste psykopatene.

10) Kontrollerende
"Hvor har du vært?"
"Hvem var du sammen med?"
"Kom hit, og legg deg her!"
En psykopat vil alltid forsøke å kontrollere deg. Han eller hun kan for eksempel prøve å sjekke mobilen din, bestemme hva du skal kle deg i eller styre deg i hverdagslige gjøremål.

11) Angrer ikke
En psykopat angrer ikke. Dette kan ha med flere ting å gjøre. Mangel på respekt ovenfor partneren er en av dem. En psykopatisk person vil argumentere for at ugreie handlinger som for eksempel vold var nødvendig fordi den andre parten provoserte til deg.

12) Uten hemninger
Likte ikke kjæresten din maten på restauranten, og ble sinna på servitøren foran alle gjesten? Slike impulsive reaksjoner er et tegn på manglende hemninger. Psykopater tenker ikke over handlinger og holder ikke noe tilbake. I tillegg har de en tendens til å late som de er større og mektigere enn de er overfor andre. I skilsmissesaker kan de legge ned et voldsomt arbeid i å sverte motparten overfor alle andre, også barna.

13) Sjarmerende og selvsikker
Ofte blir partneren til psykopater imponert av dem. De er ofte godt likt i sosiale lag, og vet hvilke knapper de skal trykke på hos ulike mennesker for å bli likt av dem.

14) Plasserer skyld
Ingenting er psykopatens feil. Han eller hun finner som regel andre de kan plassere skylden på om uhellet er ute. Om noe har gått galt på jobben tviler ikke psykopaten på at det er kollegene som har skylden. En psykopat vil også vri på sannheten eller komme med direkte løgner i egen vinnings hensikt.

15) Voldelig
Vold er et tydelig psykopatisk tegn. Dette forekommer oftest hos mannlige psykopater.

16) Bevisst på sosial rangordning
Er partneren din mindre interessert i vennene dine, men veldig hyggelig med sjefen din? Eller andre sosialt sterke personer? En psykopat er nemlig tiltrukket av personer som han eller hun føler kan "tilføre" noe. Det som psykopaten opplever som "elitemennesker" er folk som han/hun vil imponere.

17) Valg av partner
Det kan skje at psykopater blir sammen med svake og usikre personer fordi disse er lettere å "håndtere" og fordi de lar seg lettere imponere av handlingssterke personer. På andre siden kan det også være psykopater som får et "kick" av å undertrykke personer som er sterke både sosialt, mentalt og i jobbsammenheng.

18) Maktbehov
Truer partneren din deg for å få viljen sin? Eller er han/hun unormalt snill og manipulerende? En psykopat er opptatt av å ha makt og kontroll over partneren sin.

 

Det finnes også en "psykopat-test" man kan ta, som er laget av profesjonelle i USA. Den finner du HER.

 

(Kilder: Store Norske Leksikon og VG+)