Om: "Innvandring kan ikke handle om følelser"

Jeg har egentlig for vane å holde kjeft når det kommer til sånne politiske ting, rett og slett fordi jeg tenker politikk er innviklet og fordi det er fort gjort å tråkke på noens tær. Og fordi innvandringspolitikk spesielt er noe som mange har mye å si om. Og fordi jeg har en tendens til å ikke mene det samme som mange andre.

Sylvi Listhaug påstår på sin blogg at vi ikke kan "styre innvandringspolitikken basert på følelser". Og det er forsåvidt greit det, for det har flesteparten av de oppegående menneskene i det landet her skjønt for lenge siden - det at norsk innvandringspolitikk i hennes øyne ikke handler om følelser. Eller om å hjelpe de som trenger det. Eller å bruke sunn fornuft med fokus på menneskene og likeverd. For det er det innvandringspolitikk burde handle om - likeverd. Men det bryr ikke verken hun eller mange andre seg om. For i teorien har alle mennesker like rettigheter. Og størst er retten til livet selv. Men aldri i verden om den retten skal gjelde mennesker i nød.

Når et menneske rømmer fra et krigsherjet land, så rømmer de ikke bare for moroskyld. De rømmer for å unnslippe døden, de vil leve. De har sett krig, mistet familiemedlemmer, levd i helvetet. Nå vil de leve, selv med alle traumene en krig gir dem, så vil de leve. Men å da komme til et land som Norge, med en så absurd innvandringspolitikk, det må være vondt.

Norge har et godt rykte, en god fasade. Et fredfullt land som lever av oljen, har gratis helsetjenester, gratis skole. Men Norge vil ikke ha flyktninger, for de "ødelegger" den norske idyllen. (Les: norsk idyll? Hæ?)

Den norske idyllen (kan) defineres som at det bare skal bo etniske nordmenn her. 17.mai er vår dag, barnas dag. Kristendommen har stått sterkt i Norge siden gud vet når (pun intended). Vi skryter av høye fjell og dype fjorder. Turistene kommer i hopetall for å se på alt det fine vi har, men ingen utenifra (og spesielt ikke de som kommer i nød) får bosette seg her med mindre de har en jævla god grunn (det at du er 12 år og kommer hit alene fra et krigsherjet land er ikke alltid godt nok).

For å kunne bosette seg her burde man kunne norsk, vite ting om Norge som ikke en gang en etnisk norsk nordmann på over 70 år vet, være villig til å integrere seg (selv om det ikke er noen garanti for at man får bli her), ha plettfri vandel, og helst ikke ha noen familie eller religiøs oppfatning. Det spiller forresten ingen rolle om du holdt på å drukne på vei over et hav, eller har løpt for livet. UDI er dessverre ikke så snill. Og hvis du først får komme inn? Da må du bo på et mottak som ligner et fengsel frem til du enten får svar på søknaden din (som kan ta mange år), eller du (aller helst) reiser hjem igjen frivillig.

Sånn er det. Hva skjedde med en human innvandringspolitikk? Jeg forstår at de som kommer hit på "feil grunnlag" blir sendt hjem, at de som er kriminelle blir sendt hjem, at de som har fått avslag på asylsøknaden blir sendt hjem. Men hvorfor behandler vi resten som dritt? Har de ikke opplevd nok? Og hvorfor sender vi ut mennesker som har bodd her i årevis, som har integrert seg og som faktisk bidrar til det norske samfunnet? Eller enslige mindreårige, de som er de mest sårbare og som fortjener å bli tatt i mot med åpne armer? Er det fordi de er de dyreste å ta vare på? Er det virkelig(?!) den økonomiske kostnaden det kommer an på?

Vel, newsflash. Alle som bor i Norge idag er i utgangspunktet en form for innvandrer. Om ikke du er det, så er det en forfar langt bak i slektstreet ditt som er det. Hvis alle tar en DNA-test, så finner alle ut at ingen er 100% etnisk norske. Vi stammer alle fra et annet sted. Og vi er alle integrerte på vår egen måte, vi har alle vår oppfatning om hva som betegnes som "norsk". Men likevel greier vi ikke å ta imot mennesker som rømmer fra krig? Det er greit vi er et folkeslag som ikke snakker med fremmede vi møter på gata, men det går an å bruke hodet og sunn fornuft likevel.

Vi leier inn billig arbeidskraft fra Øst-Europa. Svenskene kommer til Norge for å jobbe fordi det er bedre lønninger her. Utlendinger generelt tar de jobbene vi ikke gidder å ta fordi vi vil ha status, men de godtar det fordi de tjener bedre enn i hjemlandet. Så vi kan ta inn billig arbeidskraft, men ikke mennesker som rømmer fra krig? Hva er det vi egentlig er så redde for? Kristendommen er ikke lenger "hovedreligionen" i Norge, men veldig få går i kirken med mindre de må uansett. Islam er ingen djevelsk religion det heller, alt negativt du ser på nyhetene om Islam er basert på ekstremister som har tolket religionen i feil retning. Ekstremister finnes det uten en religion også, krig kan det bli uten at religion er involvert. (Bare tenk Trump og Putin, der handler det ikke om religion. Men om muskler og penislengde).

Vi har ingenting å være redd for når det gjelder innvandring, bortsett fra vårt eget omdømme, da, som skal være så plettfritt og perfekt slik at turistene vil komme hit for å bruke penger. Noen innvandrere er kanskje kriminelle, men da får vi heller stramme inn sikkerhetsdelen av "innsjekken" istedenfor å dra alle under samme kam.

Ikke alle er kriminelle, men alle er vi mennesker. Og alle mennesker fortjener en sjanse.

Og når det kommer til oljerikdommen vår? Den kan vi faktisk takke en pakistansk innvandrer for.

Om: "Happy go lucky" og inkompetente anmeldere

Idag er det premiere på det nye programmet Ida Fladen har laget, "Happy go lucky". Et program som omhandler mental helse og psykiske problemer, som setter søkelyset på hvordan vi som sliter kan få det bedre. Og ikke minst følger Ida's egen reise og kamp mot depresjon og angst. Jeg mener et sånt program er viktig, for mental helse er (dessverre) fortsatt et tabubelagt tema i vårt samfunn. 

Jeg var innom VG for å lese nyheter. Oppdaget at en eller annen fyr hadde skrevet en anmeldelse om de to første episodene av "Happy go lucky". Det første som møter meg er terningkastet - en treer. Du kan lese anmeldelsen HER. (link).  "Jaja" tenkte jeg, "det er vel bare enda en fyr som ikke vet hva han snakker om". For hele anmeldelsen er bare svada i mine øyne, anmelderen leter virkelig etter ting å sette fingeren på. Ting som ikke er politisk korrekt, som han ikke interesserer seg for og som derfor ikke hører hjemme på skjermen. Jeg ble lettere irritert, men ble ikke forbanna før jeg møtte kommentarfeltet under selve saken. 

For å du kjære vakre vene. Nok en gang styrkes poenget mitt; mental helse og psykiske problemer trenger å bli snakket om - og det HØYT. For her er et utdrag av inkompetente uttalelser fra kommentarfelt-troll som tydeligvis ikke veit hva de snakker om:

"Med de nye generasjonene av manisk narcissistiske unge har enhver naturlig utfordring i livet fått en psykiatrisk diagnose. Det som vi tidligere så på som helt vanlig motstand i livet har blitt sykeliggjort og blåst ut av alle proporsjoner med en sulten terapeutprofesjon som ivrige pådrivere. Dette får ikke bare Fladens program til å fremstå som en feilslått, oppmerksomhetssugen selfie. Det avkler hele livsløgnen og den overfladiske selvdyrkelsen til hennes generasjon. Det eneste det ikke vekker er sympati og medfølelse."

"Har Ida vært deppa? Med all den suksessen? Unger i dag er rare.."

"Helt enig! Seertallene har gått ned etter Prosjekt Perfekt. Back to scratch. Utlevere seg selv. Og gjerne prøve å overgå forrige gang med å ta enda mer tabubelagte tema. Alle har hatt det vondt i blant. Og Ida Fladen også kan ha hatt det. For all del. Men å starte på ny og utlevere seg for å prøve å få opp seertallene? Hallo? Dette er tema som burde belyses absolutt på tv og ufarliggjøres. Men ikke av noen som lar seg avbilde naken med på forsiden av VG Magasin Helg speilegg på brystet for å bekjempe kroppshysteri (!!) og som nærmest skriker etter oppmerksomhet og seertall. Dette er bare trist."

Det første jeg legger merke til er angrepet på Ida Fladen. På henne som person. Og det er faen ikke greit. For når man først har tatt det tøffe valget med å være åpen om sine problemer, uansett om det er på tv eller ei, så burde man i utgangspunktet bli respektert for det. For et sånt valg er ikke lett, fordi man VEIT at man ikke møter mye forståelse fra den større delen av befolkningen. Og hvorfor det? Fordi de ikke vet hva det vil si å ikke greie å stå opp om morgenen, å ha tanker som forteller deg hvor mislykka du er, om hvor stygg du er, om hvor lite du fortjener de gode tingene du har i livet. De skjønner det ikke, og når noen først tar valget om å være åpen om disse tankene - så slenger de uforstående trollene seg på de mørke tankene og sier nøyaktig det samme. 

I dagens samfunn, i 2017, forventer jeg at vi greier å heve oss over trangen til å være drittunger på nett. At vi kan lukke opp dørene våre, være åpen, skape forståelse, respekt, støtte og gi omsorg til de som trenger det. Det er hardt å være deprimert. Det er hardt å ha angst, og det er enda hardere å ha begge deler samtidig. Å leve i et samfunn som fnyser av deg, og sier du skal "ta deg sammen" når du sier du sliter, kan ta knekken på alle og enhver. For nå er det for faen nok. 

Vi er åpne og har toleranse for fysiske sykdommer. Sykdommer som er synlige på kroppen. Men ikke de sykdommene som er usynlige. Dagens ungdommer kalles late, bortskjemte og selvopptatte. Men ingen generasjon før dem har vært utsatt for et større press. Et press om å være perfekt, ha toppkarakterer, se bra ut, få flest likes osv. Sosiale medier ødelegger mye, men kan også hjelpe mange. 

 

Så, kjære Ida Fladen. 
Faen for et forbilde du er. Jeg håper du har det bra, og gir en lang finger til kommentarfelt-troll og inkompetente anmeldere. For vi som sliter med angst og depresjon, som er åpne om det men som ikke når like mange som deg, vi trenger deg. Vi trenger at du er åpen om det, at du viser oss at man kan bli bedre. Vi trenger at du åpner opp for debatt, samtale og åpenhet rundt mental helse. 

Jeg har sett alle 8 episodene av "Happy go lucky" på Tv2 Sumo idag, og du får terningkast 6 fra meg. For du ga meg inspirasjon og motivasjon til å finne en vei ut av mørket. Og jeg er sikker på at du inspirerer mange andre også. Takk for at du er åpen, for at du har laget programmet, for at du viser vei. Bare takk. Sammen skal vi vinne over tabuet, og skape mer åpenhet. 


(bilde lånt fra idafladen.no)

"Happy go lucky" har premiere ikveld på Tv2 kl 22.15.

 

Og til den anmelderen i VG: Du får terningkast 2. Egentlig 1, men de siste setningene i anmeldelsen reddet deg fra stryk.