Om: "Happy go lucky" og inkompetente anmeldere

Idag er det premiere på det nye programmet Ida Fladen har laget, "Happy go lucky". Et program som omhandler mental helse og psykiske problemer, som setter søkelyset på hvordan vi som sliter kan få det bedre. Og ikke minst følger Ida's egen reise og kamp mot depresjon og angst. Jeg mener et sånt program er viktig, for mental helse er (dessverre) fortsatt et tabubelagt tema i vårt samfunn. 

Jeg var innom VG for å lese nyheter. Oppdaget at en eller annen fyr hadde skrevet en anmeldelse om de to første episodene av "Happy go lucky". Det første som møter meg er terningkastet - en treer. Du kan lese anmeldelsen HER. (link).  "Jaja" tenkte jeg, "det er vel bare enda en fyr som ikke vet hva han snakker om". For hele anmeldelsen er bare svada i mine øyne, anmelderen leter virkelig etter ting å sette fingeren på. Ting som ikke er politisk korrekt, som han ikke interesserer seg for og som derfor ikke hører hjemme på skjermen. Jeg ble lettere irritert, men ble ikke forbanna før jeg møtte kommentarfeltet under selve saken. 

For å du kjære vakre vene. Nok en gang styrkes poenget mitt; mental helse og psykiske problemer trenger å bli snakket om - og det HØYT. For her er et utdrag av inkompetente uttalelser fra kommentarfelt-troll som tydeligvis ikke veit hva de snakker om:

"Med de nye generasjonene av manisk narcissistiske unge har enhver naturlig utfordring i livet fått en psykiatrisk diagnose. Det som vi tidligere så på som helt vanlig motstand i livet har blitt sykeliggjort og blåst ut av alle proporsjoner med en sulten terapeutprofesjon som ivrige pådrivere. Dette får ikke bare Fladens program til å fremstå som en feilslått, oppmerksomhetssugen selfie. Det avkler hele livsløgnen og den overfladiske selvdyrkelsen til hennes generasjon. Det eneste det ikke vekker er sympati og medfølelse."

"Har Ida vært deppa? Med all den suksessen? Unger i dag er rare.."

"Helt enig! Seertallene har gått ned etter Prosjekt Perfekt. Back to scratch. Utlevere seg selv. Og gjerne prøve å overgå forrige gang med å ta enda mer tabubelagte tema. Alle har hatt det vondt i blant. Og Ida Fladen også kan ha hatt det. For all del. Men å starte på ny og utlevere seg for å prøve å få opp seertallene? Hallo? Dette er tema som burde belyses absolutt på tv og ufarliggjøres. Men ikke av noen som lar seg avbilde naken med på forsiden av VG Magasin Helg speilegg på brystet for å bekjempe kroppshysteri (!!) og som nærmest skriker etter oppmerksomhet og seertall. Dette er bare trist."

Det første jeg legger merke til er angrepet på Ida Fladen. På henne som person. Og det er faen ikke greit. For når man først har tatt det tøffe valget med å være åpen om sine problemer, uansett om det er på tv eller ei, så burde man i utgangspunktet bli respektert for det. For et sånt valg er ikke lett, fordi man VEIT at man ikke møter mye forståelse fra den større delen av befolkningen. Og hvorfor det? Fordi de ikke vet hva det vil si å ikke greie å stå opp om morgenen, å ha tanker som forteller deg hvor mislykka du er, om hvor stygg du er, om hvor lite du fortjener de gode tingene du har i livet. De skjønner det ikke, og når noen først tar valget om å være åpen om disse tankene - så slenger de uforstående trollene seg på de mørke tankene og sier nøyaktig det samme. 

I dagens samfunn, i 2017, forventer jeg at vi greier å heve oss over trangen til å være drittunger på nett. At vi kan lukke opp dørene våre, være åpen, skape forståelse, respekt, støtte og gi omsorg til de som trenger det. Det er hardt å være deprimert. Det er hardt å ha angst, og det er enda hardere å ha begge deler samtidig. Å leve i et samfunn som fnyser av deg, og sier du skal "ta deg sammen" når du sier du sliter, kan ta knekken på alle og enhver. For nå er det for faen nok. 

Vi er åpne og har toleranse for fysiske sykdommer. Sykdommer som er synlige på kroppen. Men ikke de sykdommene som er usynlige. Dagens ungdommer kalles late, bortskjemte og selvopptatte. Men ingen generasjon før dem har vært utsatt for et større press. Et press om å være perfekt, ha toppkarakterer, se bra ut, få flest likes osv. Sosiale medier ødelegger mye, men kan også hjelpe mange. 

 

Så, kjære Ida Fladen. 
Faen for et forbilde du er. Jeg håper du har det bra, og gir en lang finger til kommentarfelt-troll og inkompetente anmeldere. For vi som sliter med angst og depresjon, som er åpne om det men som ikke når like mange som deg, vi trenger deg. Vi trenger at du er åpen om det, at du viser oss at man kan bli bedre. Vi trenger at du åpner opp for debatt, samtale og åpenhet rundt mental helse. 

Jeg har sett alle 8 episodene av "Happy go lucky" på Tv2 Sumo idag, og du får terningkast 6 fra meg. For du ga meg inspirasjon og motivasjon til å finne en vei ut av mørket. Og jeg er sikker på at du inspirerer mange andre også. Takk for at du er åpen, for at du har laget programmet, for at du viser vei. Bare takk. Sammen skal vi vinne over tabuet, og skape mer åpenhet. 


(bilde lånt fra idafladen.no)

"Happy go lucky" har premiere ikveld på Tv2 kl 22.15.

 

Og til den anmelderen i VG: Du får terningkast 2. Egentlig 1, men de siste setningene i anmeldelsen reddet deg fra stryk.

 

8

Så sant. :) Det er et program som alle burde følge med på og se. ;)

Du var negativ før du leste selve kommentaren, og letet aktivt etter noe som bekrefter dine antakelser... At programmet handler om mental helse, et viktig samfunnsnyttig tema, er ikke ensbetydende med kvalitet. Husk også at han er ikke deg, og vice versa. Det han skriver er utelukkende subjektivt. Hva han selv mener.

Selv mener jeg at alt som har med mental helse å gjøre er veldig fasinerende. Ved å lære mere om det, lærer jeg kanskje også mere om meg selv. Men tviler mere på at tv og sosiale medier er den beste arenaen for å anskaffe seg informasjon. Heldigvis gar jeg fått muligheten til å delta på ting som støttekontakt, besøksvenn, vaffelsteker på Kreftavd(Lindrende behandlin), og amatørlærer for nye nordmenn. Ligner på selvskryt dette, men tror ikke det er det...

Det må sies at Fladen påtvinger oss sine utfordringer på en heller overfladisk måte.

Hva er det egentlig vi kan lære av henne? Kjappe løsninger og selvfølgeligheter, mens hun får tilfredstilt sin narsissisme.

Tore: Programmet handler ikke om at Ida Fladen aktivt skal lære oss om mental helse og veiene ut av forskjellige sykdommer, ei heller kjappe løsninger og selvfølgeligheter. Det handler om å dele en historie, om å inspirere og motivere.
At du kan si hun gjør dette kun for å tilfredsstille sin egen narsissisme skjønner jeg ikke. For siden Ida helt ærlig og oppriktig sliter med depresjon og angst, og velger å dele dette med verden, så gjør hun det ikke for å få publisitet eller likes. Hun gjør det for å skape åpenhet, bryte ned tabuer.
Og vi kan lære mye av Ida Fladen, blant annet at depresjon og angst ikke opptrer likt hos de som sliter med det. Noen er tyngre rammet enn andre. At hun finner løsninger som fungerer for henne, kan være med på å motivere noen som har isolert seg i flere år. En annen ting vi kan lære av Ida, er å akseptere mennesker for dem de er.
Jeg tror at mer åpenhet og ærlighet om mental helse på TV, inkludert "Happy go lucky" kan være med å skape forståelse og toleranse. Et program trenger ikke være dyptgravende og seriøst for å være til hjelp. Og på sosiale medier kan man være åpen om hvordan man har det, og dermed skape forståelse og toleranse. Så får vi fjerna den fasade-greia i sosiale medier i samme slengen.

Ha en fin dag!

Hei! har smuglest bloggen din en liten periode, og både du og Ida har inspirert meg til og lage blogg selv. Håper vi en dag vinner over tabuet og uvitenheten

Jeg har sett alle episodene på tv2sumo jeg, og likte dem veldig godt. Skjønner ikke vg anmeldelsen og de kommentarene, men som det Ida selv sa i en av episodene (om jeg husker rett) var på det kroppshysterigreiene i dagbladet bildene at det var unge jenter hun ønsket å nå frem til. Jeg antar hun ønsker å nå frem til de unge(både jenter og gutter) med selve programmet å.

Det viktigste å huske på med slike anmeldelser er at det er bare EN person sin mening. :)

Jeg er enig med deg, og syns dette er bra skrevet. Jeg har ikke sett alle episodene ennå, men det er noe jeg ser frem til.

Jeg har vært i samme situasjon selv, og jeg syns Fladen er så utrolig tøff som tørr! Som tørr å vise hva det vil si!

han har et par gode poeng også. Jeg må gå på jobb jeg, jeg kan ikke bare bruke 10,00 på en tur for å føle meg bedre. Savner flere reelle tips!!

Anonym: Det store poenget i det hele, er at man må finne noe som fungerer for seg. Det trenger ikke være stort, dyrt eller tidkrevende, så lenge det fungerer og før deg til å føle deg bedre.

Skriv en ny kommentar