hits

2 grunner til hvorfor det er greit å feile

DEL 2.

 

2) Utvikling = Forståelse av at feiling er en naturlig del av livet.

Jeg leste en gang en artikkel om en sykepleier som jobbet på et gamlehjem. Hver eneste pasient hun hadde hatt, hadde hun stilt det samme spørsmålet. Det som knuste hjertet mitt, var det første svaret:

"Jeg skulle ønske jeg hadde mot nok til å leve livet slik jeg ville, og ikke som alle andre ønsket jeg skulle leve."

Dette er faktisk det svaret gamle mennesker oftest svarer på spørsmålet om det er noe de angrer på i livet. Når mennesker innser at livet snart er over og ser tilbake på det, så er det enkelt å se hvor mange drømmer som ikke ble oppfylt. Mange mennesker har ikke en gang oppfylt halvparten av drømmene sine, og måtte dø vel vitende om at drømmene aldri gikk i oppfyllelse på bakgrunn av valg de tok, eller ikke tok. God helse gir oss en frihet veldig få legger merke til, før de mister den. Mange vil av forskjellige grunner aldri oppfylle drømmene sine, men den største grunnen er at de aldri velger å gjøre det. Fordi de er redd for å feile. Frykten for å bli revet ut av komfortsonen i samfunnet hvor andre forventer at de skal være.

Men vil du være komfortabel med å dø og ikke gi drømmene dine en stemme eller en sjanse? Bare fordi du er redd for å feile? Du kan velge å feile, og du kan velge å lære av å feilen. Du kan spørre deg selv "Hvorfor feilet jeg?" og "Er det en dårlig ting?". Du kan til og med smile av det. Ja, det høres rart ut, SMILE av å feile. Men akkurat nå vil jeg at du skal se tilbake på livet du har levd så langt, og tenke på alt du har gjort.

Hvis du kan finne en ting hvor du oppnådde suksess uten å feile først, si ifra. Fordi du kan ikke komme på noe, for det har aldri skjedd. Du våknet ikke opp en dag hvor du plutselig kunne å svømme, sykle eller gå. Du våknet ikke opp en dag og kunne snakke et språk rent eller gjøre matte feilfritt. På et eller annet tidspunkt feilet du på en prøve og var tvunget til å lese på teorien igjen frem til du kunne stoffet.

Du feilet, og du gjennomførte. Å feile er en naturlig del av utviklingen vår. Ingen skaper perfeksjon på første forsøk. Ingen våkner opp en dag og løper et maraton, skriver en bok, maler et bilde, finner opp Facebook eller den neste tingen som redder menneskeheten. Og hvis du kan overkomme det å feile, så kan du overkomme alt i hele verden.

Det eneste som stopper deg fra å leve, og fra at du når dine mål/oppfyller dine drømmer, er den lille stemmen i hodet ditt som skriker "Jeg vil gjøre det der, men det er ikke helt meg. Jeg vil aldri bli god til det der". Og sånn går jo dagene. Frem til du ser noe du liker igjen, og stemmer kommer frem igjen og skriker "Hei du! Ikke rør det der, ikke tenk på det en gang. Det er ikke helt deg, og du vil ALDRI greie det der. Adjø!".

Du svarer "okei" og fortsetter å leve et nøytralt liv fordi det er ikke meningen at du skal bli berømt eller suksessfull.

Du skal være du. Eller, ironisk nok så lever du jo egentlig ikke fordi du lar jo alle drømmene dine drukne i frykten for å feile. Du må studere sånn at du kan lære, sånn at du en gang kan lære bort, en dag kan du vise frem og fortelle. Du kan bli et eksempel for dine barn om hva suksess er. Du kan bli et eksempel på noen som utfordret frykten for å feile, og bli suksessfull. Eller så kan du bli et eksempel på noen som hadde håp og drømmer, men som med frykten for å feile ikke oppnådde noe som helst. Nada. Ingenting. Glemt.

Du kan se på verden å si "Det er 7 billioner mennesker der ute, og jeg kommer aldri til å bli suksessfull". Eller så kan tenke over hvilke av disse tre alternativene som hadde gitt deg mest glede:

- Hvis jeg våkner opp en dag, drar på jobb og dør. Så dør jeg uten å ha oppnådd suksess.

- Hvis jeg våkner opp idag, følger drømmene mine, feiler og så dør, så dør jeg suksessfull.

- Hvis jeg våkner opp idag, følger drømmene mine, oppnår suksess og så dør, så dør jeg suksessfull.

 

"So next time you hear failure slip from your mouth you better taste it. Because anything that screams failure also screams a possibility for success. Your room to grow." - Elliot Morreau

Én kommentar

Lene

04.03.2016 kl.13:06

Det er min store skrekk, at jeg som gammel skal angre på alle de valgene jeg ikke tok. At jeg skal angre på det jeg ikke fikk gjort, men som jeg hadde veldig lyst til. Håper ikke det skjer!

Skriv en ny kommentar

Anne-Cathrine

Anne-Cathrine

23, Rauma

Psykisk helse & livet. Kontakt: ac.blogg@live.no

Norske blogger

Kategorier

Arkiv