2 grunner til hvorfor det er greit å feile

DEL 1.

Noen ganger i livet har jeg hatt mottoet "født og oppdratt til å feile". Folk har da respondert med "hvorfor er du så negativ?". Sannheten er at det å feile ikke er negativt, og hvilken verden er det vi egentlig lever i hvis det å utfordre seg selv blir regnet som negativt? Du har fått utdelt ca 80 år til å leve på denne planeten, og når disse 80 årene tar slutt er det game over. Det er på tide å slutte å være redd for å feile og akseptere det for det det er: en måte å vokse på.

 

1) Vi er alle redd for å feile.

Fra fødselen av og til den dagen vi dør blir vi alltid fortalt at vi må prøve å bli suksessfulle innenfor noe. Dine foreldre, lærere og mentorer har bannlyst ordet "feile" fra ditt ordforråd. Og hvis du er en normal unge så har du enda til gode å oppleve skikkelig feiling innenfor barneleker hvor prinsippet er at "alle er vinnere".

Du lærer å være redd for å feile. Mennesker har akseptert at det å feile er det flaueste og mest nedverdigende man kan gjøre. Det å feile har blitt synonymt med å ikke være suksessfull, og det er gøy fordi flesteparten av oss ser på mennesker med suksess som suksessfulle. Flesteparten ser ikke at feiling er å jobbe forbi suksess for å bli suksessfull. Det er en grunn til at alle de gode sportsøyeblikkene kommer fra å feile. Det er fordi det å feile, i motsetning til suksess, er noe du kan jobbe videre med. Hvor mange kjendiser er det ikke som sier "vel, de sa jeg ikke var flink til det". Sannheten er at de ikke var flinke. De våknet ikke opp en dag og var dritgode på det de gjør. De har nok tilbringt mye tid hjemme med prøving og feiling for seg selv. Men vi later som om de tingene ikke skjer. Vi later som at de som er suksessfulle bare er det. Det å feile er bare en liten undertone som hver enkelt suksessfull person holder for seg selv.

Suksessfulle mennesker kan ikke telle antall ganger de har feilet, og de vil ikke nevne at de har feilet, for i dagens samfunn har du ikke drømmer eller liker ikke utfordringer hvis du feiler tusen ganger. Du er en håpløs taper som bare kan jobbe 8-16, og hvis du greier å oppnå suksess tusen ganger så er det over det første øyeblikket du feiler.

Jeg idoliserer mennesker som har oppnådd suksess, det gjør du også. Men av og til glemmer vi at de menneskene som feilet og slutta før dem, er de menneskene som bygde podiet de vi ideoliserer har idag. Vi glemmer alltid de som kunne vært noe, vi husker bare dem som blir noe.

Men hvor mange unger er det inne som har vokst opp med drømmen om å bli suksessfull, men bare ignorere gitaren i hjørnet i frykt for å bli ledd av fordi de må ta gitartimer? Eller kanskje en unge begynte å skrive litt for seg selv, med drømmen om å bli forfatter, bare for å få høre fra andre klassekamerater at "hah, du blir aldri forfatter!" med påfølgende latter? Eller den ungen på knøttelaget som vil bli verdens beste fotballspiller. Men på grunn av feiling, så legger han ikke inn ekstra trening. Du skjønner, vi vil alltid bli best, men vi nekter å innse at det krever jobb for å bli best.

Jeg ble en gang fortalt at jeg brukte så mye tid til å bli god i alt, at jeg aldri ble best i noe. Jeg sa at de hadde rett, for selv om jeg liker å feile, så er jeg likevel redd for å feile. Jeg er ikke perfekt, jeg har feilet flere ganger enn jeg kan telle. Men hver gang jeg feiler, så reiser jeg meg igjen, lærer noe av det og prøver på nytt. Og hva ser jeg? Forbedring.

 

Så vær så snill, gå å gjør det som gjør DEG lykkelig.

2 kommentarer

Emilie Olsen

03.03.2016 kl.23:27

Jeg er såå enig i det du skriver! Vi skal ha lov til å feile uten at folk skal si "hva var det jeg sa" og sånt..

Mina Gjerde

04.03.2016 kl.08:54

Så bra du skriver! Alle kommer til å feile mange ganger i løpet av livet, også lærer man av det.. Ingen burde dømme noen for det. Alle gjør det og som du sier er det heller noe man vokser på.

Skriv en ny kommentar

Anne-Cathrine

Anne-Cathrine

23, Rauma

Skriver om min daglige kamp mot angst og depresjon. Psykisk helse og personlig terapi er nok det du finner mest av her. Kontakt: ac.blogg@live.no

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits