hits

12 ting du IKKE skal si til en deprimert venn

Å leve med depresjon er som å leve i et alternativt univers som hjernen din ikke er skapt for å takle. Det å støtte en venn som lever med depresjon kan være både vanskelig og ukomfortabelt. Mange velger å ikke si noe - og når de først sier noe så ender det ofte opp med å komme helt feil ut. Det er enkelt å si noe som du tror kan hjelpe, men som istedenfor får helt motsatt effekt. 

Hvis du kan unngå å si disse 12 tingene, så vil det være mye enklere for å støtte en deprimert venn.

 1. "Det kunne alltids vært verre!"
  Å sammenligne situasjonen vennen din er i mot noe som virker verre er ikke en hjelpsom strategi. Depresjon kommer ikke an på omstendighetene. Det er bare hjernens funksjon. Noen kan leve det du tenker er det enkleste, beste livet noen kan ha, men hvordan en fasade fremstår er ikke en idikasjon på hvordan de egentlig har det innvendig. Å sammenligne depresjon med verre livssituasjoner vil bare få vennen din til å føle seg verre.
 2. "Du må se på alt som er bra."
  Det som kanskje er en god strategi for deg hjelper ikke alltid for noen som lever med depresjon. Å tenke på alle de gode tingene i livet vil ikke blåse bort den mørke skyen som henger over vennen din. Det vil derimot bare legge til mer skyld på toppen av den skyen.
 3. "Du har bare en dårlig dag."
  Ikke snakk ned vennen din sine indre kamper. Med å påstå at det bare er "en dårlig dag" og at det går over, er som å fortelle vennen din at følelsene h*n føler ikke er ekte. Ikke benekt følelser du ikke forstår.
 4. "Har du prøvd..." 
  De som lever med depresjon vil ikke føle den smerten de føler. De har prøvd alt som finnes for å komme seg ut av det. Dine forslag vil bare få vennen din til å føle seg flau og frustrert. Hvis du personlig ikke lever med depresjon, så vil du ikke vite om dybden i smerten og hjelpesløsheten som vennen din føler. Forslag fra noen uten depresjon hjelper ikke.
 5. "Jeg forstår, for av og til er jeg litt deppa også.."
  Hvis du blir "deprimert" innimellom, så forstår du ikke hva depresjon er. Å føle seg lei seg eller frustrert er ikke det samme som å være klinisk deprimert. Å prøve å relatere til en venn som er i en situasjon som du aldri har vært i, vil ikke hjelpe til med å få h*n til å føle seg elsket og støttet.
 6. "Du må fokusere på fysisk aktivitet og sunt kosthold!"
  Du burde ikke komme med anbefalinger om hvordan man skal takle en seriøs psykisk lidelse hvis du ikke er en profesjonell. Vennen din trenger ikke enda en "profesjonell" mening. De trenger en venn. Fysisk helse er relatert til psykisk helse, men kjemisk ubalanse i hjernen som fører til depresjon kan ikke bli kurert av å ta seg en joggetur eller å spise en salat. 
 7. "Men du ser jo ikke deprimert ut!"
  Depresjon er ikke en stil. Det påvirker ikke alltid hvordan noen ser ut. Mennesker som sliter med depresjon kommer i alle aldre, raser, kjønn, yrker, land, religioner osv. Du kan ikke anta at du forstår noens følelser basert på hvordan de ser ut til å føle seg. Selv om vennen din ser glad ut, så burde du høre på det de sier om hvordan de virkelig har det - og tro på dem. 
 8. "Du kan vinne det her."
  Depresjon er ikke det samme som en fysisk sykdom. Det "går ikke over" som influensa. Å tenke at vennen din kan vinne over depresjonen kommer an på om h*n har kontroll på den. Utsagn der du antar at vennen din har kontroll på sin psykiske lidelse, kan også tolkes som at de selv har skyld i at de har det sånn.
 9. "Hvorfor kan du ikke bare gjøre mer av ting du synes er gøy?"
  Når noen er deprimert er tingene de normalt synes er gøy, ikke så gøy lenger. Det er en av de brutale sidene av å leve med depresjon. Lidenskapene og interessene h*n en gang hadde har mistet fargene sine. Å være litt kreativ, eller å gå en tur kurerer ikke depresjon.
 10. "Se på den lyse siden."
  Å si dette betyr at du ikke forstår realiteten av depresjon. Det finnes ingen lys side. Å leve med depresjon betyr at du strever med å finne den lyse siden.
 11. "Gjør ikke jeg deg glad?"
  Din venns depresjon har ingenting med deg å gjøre. Ikke anta at de ikke lenger liker deg som person eller vil tilbringe tid sammen med deg, bare fordi at kjemien i hjernen deres har endret seg. Det vil bare få vennen din til å føle skyld og desperasjon med å få hans/hennes smerte til å handle om deg.
 12. "Lykke er et valg!"
  Ikke når du er deprimert. Å si at man bare kan "velge å være lykkelig" til en deprimert person er igrunn bare simpelt og støtende. Man velger ikke å føle det man gjør, og man kan ikke bare velge å ikke føle det sånn.

Med å unngå å si disse tingene og andre lignende ting, så vil du nok få muligheten til å forstå og støtte en deprimert venn på en bedre måte. De trenger at du er villig til å lytte, være glad i og støtte dem uten at du prøver å fikse problemene deres. Depresjon er ikke en vits. Man kan ikke velge den bort. Menneskene som lever med depresjon er de sterkeste menneskene som eksisterer. De går gjennom en daglig kamp mot seg selv og sine egne tanker. De fortjener å bli hørt, støttet og trodd.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Anne-Cathrine

Anne-Cathrine

23, Rauma

Psykisk helse & livet. Kontakt: ac.blogg@live.no

Norske blogger

Kategorier

Arkiv